M a t i

2015. július 6., hétfő

Természetes fogyás - Egyre ijesztőbb adatok (2015. január - április)

Természetes fogyásról akkor beszélünk, ha az élveszületések és a halálozások különbözete negatív, vagyis többen hunynak el, mint ahány csecsemő napvilágot lát. A KSH hónapról hónapra közli ezeket az adatokat. Az elmúlt években megfigyelhető volt egy állandó fogyás, ami éves szinten körülbelül 30-35 ezer főt jelentet, tehát nagyságrendileg egy Gyula méretű város lakosságával lettünk kevesebben évről évre.



Az idei esztendő azonban még megdöbbentőbb és elkeserítőbb adatokkal szolgál, ugyanis január és április között megközelítőleg 20 ezerre rúgott a természetes fogyás. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor a 2015-ös évben rettentő, eddig még nem látott mértékben csökkenhet Magyarország népessége.

Ennek a folyamatnak az egyik legfőbb oka a születésszám alacsony szinten való állandósulása és 20 – 29 éves korosztály gyermekvállalási kedvének csökkenése.

Amennyiben ez a folyamat nem fordul a visszájára, akkor a következő népszámláláskor már közelebb lesz Magyarország lakossága a kilenc millióhoz, mint a tízhez.

Őri Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése