M a t i

2014. június 1., vasárnap

A sarkadkeresztúri kézilabda sikerkovácsa

Őri István – Sarkadkeresztúri SE
Miután utána jártam a sarkadkeresztúri foci történetének, most a falu másik egykori sikersportágával, a helyi kézilabda történetével foglalkozom. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kellett messzire mennem ez ügyben, hiszen a település kézilabdás sikereinek a kovácsa édesapám volt.


Emlékszel, hogy alakult meg Keresztúron a kézilabda csapat?
1997-ben megalakult Keresztúron a kézilabda csapat, még az akkori Sarkadkeresztúri Sport Egyesület kebelében, football csapat, kézilabda csapat. A keresztúri kézilabda csapat betonpályán alakult és elindultak a megyei bajnokságban. 24 mérkőzésből 24-szer kikaptak, leginkább sajnos csúfosan.

Mikor vetted át a csapat irányítását?
Én majd a második évben -1998.- kapcsolódtam be a kézilabdába, amikor megkerestek egy páran a csapatból, hogy elég sok kudarcélményük van. Mivel engem ismertek az iskolából, baráti kapcsolatokból, így tudták, hogy nekem más az elképzelésem a kézilabda sportról, mint az akkori edzőhölgynek, akit Jánó Máriának hívtak. - Akiről egyébként tisztelettel beszélünk, mert teljesen korrekt volt és sok áldozatot hozott a csapatért-.



Milyenek voltak az anyagi körülmények?
Nyilván a támogatások 95 %-át elköltötte a football csapat és a maradék 5 %-ot megkapta a kézilabda csapat. Az abban testesült meg, hogy kifizették a játékvezetőket és kész. A legelső szerelésünket úgy kaptuk, hogy az akkor szponzor elment venni kézilabda mezeket, és mint jó szponzor semmi köze nem volt hozzá. Így vett 10 db mezt, plusz egy kapus mezt, úgy gondolta, hogy egy kézilabda csapat 10 főből áll. A másik 4-5 embernek nem volt meze.

Milyen változtatásokat eszközöltél a csapaton?
Amikor átvettem a csapatot, akkor elindultunk egyrészt egy megválasztott taktikával, technikával. Elkezdtünk kiválasztani játékosokat, elkezdtük felhozni az iskolából a tehetségeket, elkezdtünk szétnézni a megyében, a környező településeken, hogy régi, már nem játszó kézilabdázókat igazoljunk, vagy még aktívakat elcsábítsunk. És így szépen egyre-egyre léptünk előre, míg nem 2003-ban megyei bajnokságot nyertünk, mint ifi, mint felnőtt oldalon, így felkerültünk az Nb II-be (Máté: Nemzeti bajnokság). Mi voltunk az Nb II- es bajnokságban a legkisebb település. (M.: 1800fő akkor-már csak 1500 sajnos)

Melyik évben alapult meg a Sarkadkeresztúri Női Kézilabda Egyesület?
Az NKSE 2004-ben alapult meg és ekkor vált külön a Sarkakeresztúri SE-től.

Hogyan változtatta meg a sportcsarnok felépülése a csapat játékát?
Nagyon érdekes volt, mert még a megyei bajnokság megengedte, hogy játszhassunk azzal, hogy mint pályaválasztó hova visszük az ellenfelünket. Tehát, ha olyan csapat érkezett hozzánk vendégségbe, amelyik csak sportcsarnokban játszott, nyílván azt kivittük a betonos pályára, mert ők nem tudtak azon játszani és szanaszét vertük őket a betonon. Azokat a csapatokat, amelyek amúgy betonon játszottak, őket pedig bevittük a csarnokba, mert ugye ők terembe nem tudtak játszani, meg voltak szokva a nagy térrel, be voltak zárva, nem tudtak parkettán játszani, nem ismerték a körülményeket, ezért őket is megvertük.

Ezt a cselt a nemzeti bajnokságban is bevetetted? Hogy szerepelt a csapatod az NB II-ben?
Az Nb II-ben ezt már nem lehetett megtenni, ott már csak sportcsarnokban lehetett játszani. Első évünk úgy zajlott, hogy 11 mérkőzés volt a szezonban. Az első szezonban nem is nyertünk mérkőzést ősszel, majd tavasszal nyertünk 2 mérkőzést. Hát ez majdhogynem csak a kiesésre sem volt elég, de bennmaradtunk és onnantól kezdve elkezdtünk tudatosan építkezni. Tudatosan kezdtünk el játékosokat szerződtetni ilyen fél amatőr - fél profi státuszban, meccs pénzt kaptak és volt egy alapfizetésük. És akkor szépen ballagtunk előre a ranglétrán. A következő évben már az országos bajnokságban a 7. helyen végeztünk, majd fordultunk egyszer úgy, hogy az őszi bajnokság zárásakor a Sarkadkeresztúr NKSE a 3. helyen zárta az évet.

Hogyan hatott ez a siker a településre és magára a csapatra?
Ez nagyon korrekt lehetőség volt a településnek, nagyon sokan látogattak ki a mérkőzéseinkre és egyre nagyobb rangot sikerült a Keresztúrnak az Nb II dél-keleti csoportban kivívni, Elfogadták a játékvezetők is a csapatot, lett súlyunk és akkor a Keresztúr meghatározó erő lett ebben a sportban.

Köszönöm az interjút!

Őri Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése