M a t i

2014. június 5., csütörtök

Klubcsapatok vs. Válogatott csapatok

A football csapatokat alapvetően 2 fő csoportra oszthatjuk. Az egyik csoport a klubcsapatok, a másik csoport a nemzeti válogatottak.
Klubcsapatok:

A legtöbb nemzet megrendezi a saját országos bajnokságát több szinten is, de most maradjunk az élvonalnál. Magyarországon ezt a bajnokságon NB1-nek (Nemzeti Bajnokság 1) nevezzük, Németországban Bundesligának, Angliában Premier League, Spanyol országban Primera Division, Olaszországban Lega A. Ezeken az országos bajnukságon vesznek részt az adott országból nevezett csapatok. Magyarországban Ferencváros FTC és a Debrecen, Németországban Bayern München, Spanyolországban Real Madrid. Ezek a klubcsapatok a világ bármely tájáról igazolhatnak játékosokat, bármilyen számban (kivéve, ha a szövetség nem szabja meg, hogy hány hazai játékos legyen a csapatban)
A klubcsapatok a saját nemzetük bajnoki trófeájáért küzdenek. A legtöbb szövetség - például az MLSZ - kiír egy vagy két kupasorozatot is. Így Magyarországon van egy rangos magyar kupa és egy kevésbé értékelt Ligakupa. Angliában a football történelem legrégebbi kupacsapata FA kupa. Spanyolországban a Király kupa.

Klubcsapatok európai porondon:

Az európai szövetségek bajnokságaiban és kupáiban a kvalifikációt kivívó csapatok indulhatnak a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában, amelyeket az UEFA rendez meg évente. Itt már különböző nemzetek klubcsapatai csapnak össze egymással. Például Ferencvárosi TC- Real Madrid.

Válogatott csapatok:


A válogatott csapatot a nemzet egy adott ország saját nemzetiségű játékosi alkotják. Így a magyar válogatottat csak magyar állampolgárságú játékosok játszhatnak. A spanyol válogatottban csak spanyol nemzeti játékosok játszhatnak. Ezért szoktuk hívni a válogatottat nemzeti 11-nek. A válogatottak a kontinenstornákon és világbajnokságon csapnak össze egymással. 

Deák Évi, Őri Máté 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése