M a t i

2014. június 26., csütörtök

Red Bull vs Hell(ó)

Az elmúlt hétvégén szemtanúi lehettünk, hogy milyen az, amikor egy lokálpatrióta multi milliárdos is egyben. Dietrich Mateschitz a Red Bull tulajdonosa, nem csak hogy visszavitte hazájába a Forma1-et, de saját pénzéből milliárdokat áldozott arra, hogy a pályája alkalmas legyen erre, sőt a környéken élő embereknek félretett a saját pénzéből egy alapba, melyre pályázhattak lakásfelújításra, hogy az odalátogató F1 szurkolók minél szebb képet lássanak, az amúgy is gyönyörű Ausztriából és a helyi lakosok úgy újítsák fel a házukat, hogy tudjanak vendégül látni turistákat.




Nézzük itthon mi a helyzet.

Az Oxxo Energy Drink többek között a Kamion Európa Bajnokságon induló teljesen magyar csapat főszponzora.  Ami nagyon korrekt dolog, egy rész így lehetősége van magyaroknak ebben a sorozatban komoly technikával versenyezni, más részről pedig hozzám is elhozták ezt a sportot, amit amúgy nem is néznék. A Kamion EB mellet számtalan sportot, sportolót támogatnak, ezért általában az Oxxo energiaitalokat szoktam választani, mert így egy kicsit magaménak érzem Kiss Norbi sikereit a Kamion EB-n. (Jah természetesen ez egy óriási reklámfogás az Oxxo-tól)

Bomba Energy drink

Rólunk nem sokat tudok. 97 óta vannak a  piacon, valamiért lányok ugranak be Bombás pólókban, de hogy ők kifejezetten támogatnának valamilyen magyar sportot?- nem hiszem.

Hell Energy Magyarország Kft.

A márka 2006-ban született és 2010-re Magyarországon piacvezető lett az energiaitalok területén.
Ők már szintén megvetettél a lábukat a szálgúldó cirkuszban, amikor is 2009-től 2 évre a Williams F1 Team szponzorai voltak. Egy igen pruduktív cég, nagyon kötődnek BAZ megyéhez. A gyáruk Szikszóban van, ahol Xixo márkájú édesített vizeiket és jeges teáikat palackozzák. Édesített vizek közül a Xixo-t szoktam választani és most elértünk oda, hogy miért is írom ezt a cikket. A Hell a borsodi térségben 6 milliárd Forintért tervez építeni egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas autó- és motorsport komplexumot. Ami a térségnek egy hatalmas bevételforrás lehet például a sportturisták végett.

DE!!!

Magyarországnak, nekünk van egy Formula 1-es versenypályán, név szerint a Hungaroring. A Hungaroringen 1986 óta rendeznek F1-es futamokat évente. Tavaly nyáron írták alá a pálya képviselői és Bernie Eccleston – a Forma 1 mindenható ura- a szerződéshosszabbítást, ami alapján a mezőny 2021-ig ellátogat hazánkban.

Ez a pálya már legendás. 28 verseny volt itt zsinórban, amit kevés pályáról lehet elmondani.  Sőt vannak olyan pályák a jelenlegi naptárban, amelyeken összesen nem rendeztek ennyi futamot. Hova tovább olyan országok is, amelyek meg sem közelítik ezt a számot. Vannak országok, ahol több pálya is van, amely alkalmas futamok rendezésére és felváltva rendeznek futamokat a pályákon, pl. Németország.
A Hungaroring nem a legmodernebb vonalvezetésű pálya és lehet, hogy nem is a leg izgalmasabb, de legendás. Legendás, mert olyan pilóták versenyeztek rajta, mint Prost, Senna, Piquet, Mansell, Schumacher, Damon Hill, Hekkinen, Raikkonen, Alonso, Hamilton, Vettel stb. És pont ezt teszi különlegessé a Magyar Nagydíjat, a pálya. A pálya, amin érezni lehet a sporttörténelem illatát. Ne álltassuk magunkat, van olyan ország ahova szívesebben mennének a csapatok és még többet is fizetnének Berni-nek, de azoknak az országuknak nincs ilyen legendás pályájuk.

Viszont a pályára ráfér a felújítás, a kiszolgáló épületekre és lelátókra pláne, sőt akár újakat is lehetne építeni. És itt jönnek képbe a haza Energiaital gyártók, sőt képbe jöhet a Mol és az OTP is. Jó lenne, ha ezek a hazai nagy cégek a Hungaroring mögé állnának, hogy a történelméhez mérhető modern épületek vegyék körül. És akkor garantáltan lenne újabb szerződéshosszabbítás, még 5 és 5 és 5 és sokszor 5 évre. Így az autósport történelmének szerves része lenne hazánk.
Jó, hogy a Hell új pályát szeretne, de remélem nem kezdődik el a civakodás, mert a Magyar Nagydíj egy másik pályán már nem ugyanaz lenne.



Utoljára, amikor egy magánember itthon sportba fektette a pénzét és stadiont épített, azt egy kis idő után lecsukták. Na nem a stadion építés miatt, hanem mert Stadler bácsi nem szeretett adót fizetni.    

Tehát jó lenne, ha az ideérkező szakkommentátoroknak úgy leesne az álla Mogyoródon, mint Szujóéknak a Red Bull Ringen. 

Őri Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése