M a t i

2014. március 3., hétfő

1956 – Szavazás

1956 – Szavazás

Kedves osztálytársaim, barátaim, Tanárnő! Megtiszteltetés számomra, hogy ilyen sokan eljöttetek meghallgatni a szónoklatomat, amely a szavazásra buzdít mindenkit.

Szavazásra buzdít, hogy kifejezhessük a véleményünket, érvényesíthessük a jogot, amelyért már annyi vér folyt ezen a Szent Földön! Szavazni nem egyenlő a politizálással. Ez tévhit. A szavazás egy eszköz arra, hogy beleszólhassunk hazánk jelenébe és jövőjébe, hogy részesei lehessünk nemes történelmünknek! Ne feledjük 1956-ot, amikor fiatalok az orosz elnyomás ellen, a magyar szabadságért lázadtak fel és halált nem félve küzdöttek szellemiségükért, hogy ők dönthessenek saját hazájukról, saját sorsukról. Tudjuk, hogy a forradalom sajnos rengeteg áldozatott szedett, de sikeresnek mondhatja magát, hiszen elérte, hogy kiírják a szavazást és többpártrendszer alakulhatott ki. Persze ma már tudjuk, hogy ez a siker átmenetileg csak félsiker volt az orosz rezsim miatt. Azonban ez a félsiker kellett ahhoz, hogy kialakuljon a népköztársaság, a „gulyáskommunizmus” és elérkezzünk 1989-hez, az áttöréshez, amikor Magyarországon új nap virradt és végre a demokrácia szabadságát élvezhettük, a mindennapok részeseivé válhattunk, szavazhattunk, szavaztunk és szavazni is fogunk, hogy ki irányítsa ezt a nemzetet, ki vezessen minket előre.

Persze sokat hallom, hogy „minek szavazzak? - Úgyis hazudik mind, úgyis csak lopnak.” Utóbbi lehetséges, én nem tudhatom, de azt tudom, hogy ha nem megyek el szavazni, akkor nincs erkölcsi jogom számon kérni a kormányon a hibáit, az ígéreteit. Csak egy állampolgár maradok, aki nem fejezte ki a véleményét, amikor lehetett, így utólagos kapitányként sem lehetek okos, okoskodó.

Kedves osztálytársaim, barátaim, Tanárnő! Kérlek titeket, hogy menjetek el szavazni Ti is, ahogy jómagam is tenni fogom, az 56-osok emlékére és mindazokéra, akik a diktatúrában hangot mertek adni a szabadságvágyuknak. Menjünk el szavazni, lássák a politikusok, hogy ez a nép szabad, tudatos, összetartó, akiket érdekel a haza. Lássa a világ, hogy ez a nemzet egységes, büszke emberekből áll, akik nem csak kárognak, hanem aktívan részt vesznek a jövő építésében.
Köszönöm a figyelmet!

Őri Máté  2014. február 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése